Vad är ett land?

Wednesday, March 23rd, 2011


Konungariket Elgaland-Vargalands flagga.

I måndags kom (fantastiska) svenska konstnären Carl Michael von Hausswolff til Viral Art-kursen och pratade om sitt land, Konungariket Elgaland-Vargaland. Ett av dom mest geniala konstprojekten jag någonsin hört talas om. Fick nys om det för kanske två år sedan, då jag hade en kurs med Marja-Leena Sillanpää som lärare – hon är medborgare i Elgaland-Vargaland. Hon berättade att Leif Elggren och von Hausswolff tillsammans hade grundat, skapat, ett land där dom två var kungar.

Var ligger Elgaland-Vargaland då? Som det förklaras på landets officiella hemsida: “Elgaland-Vargaland is the largest – and most populous realm on Earth, incorporating all boundaries between other nations as well as Digital Territory and other states of existence. Every time you travel somewhere, and every time you enter another form, such as the dream state, you visit Elgaland-Vargaland.”

Alltså – världens alla gränser och mellanrum. Där ligger Elgaland-Vargaland. Konungarna har även hävdat att alla människor som dött är medborgare, och hittills har ingen protesterat – så det betyder ju att Elgaland-Vargaland är världens största land, sett till befolkning om inte annat. Iochmed detta har landet annekterat en ö utanför Venedig, San Michele som är Venetianernas begravningsö. Dom informerade Italien och Venedig om detta, ingen sa nej så nu är det deras, resonerar kungarna.

Det låter larvigt, som en pojkdröm, en fantasi, javisst. Men lyssna här: dom har en konstitution, landyta och invånare, och det är allt som krävs för att bli erkänt som land inför andra länder. Det är sant. Så Konungariket Elgaland-Vargaland har ambassadörer över hela världen, en nationalsång och egna frimärken. Varje medborgare får såklart också ett pass, och tydligen så har von Hausswolffs fru sett till att få en massa stämplar i sitt när hon reser runt i världen. Passkontrollanten tänker antagligen “Heh, rolig grej,” men finns det någon större bekräftelse av staten, än ett annats lands stämpel i sagda pass?

Det finns massa mer att berätta om Elgaland-Vargaland, men jag måste ju sluta skriva någon gång, eller hur? Så om ni vill veta mer om det här grandiosa och sinnessjuka konstprojektet så går det att göra på hemsidan. Sen tycker jag vi alla sätter oss och funderar på vad ett land egentligen är, vad det fyller för funktion, och vad vi egentligen, egentligen behöver dom till.


En annan favoritdel av projektet: landets hierarkiska karta. KMV står för dom två konungarna, det andra är olika symboler för medborgare med mera. Summan av kardemumman är att i Elgaland-Vargaland är alla lika mycket värda, det finns ingen makthierarki och vem som helst får utnämna sig till vad som helst. Det finns tillexempel fler än två kungar numera, det finns ministrar för precis allt möjligt, det finns tillochmed en medborgare som utnämnt sig själv till Döden. (När jag blir medborgare tänker jag utnämna mig till Skyddshelgonet För Ljuden Som Ingen Hör. Bara som en parentes.)

One comment on “Vad är ett land?

  1. […] Elgaland-Vargalandutställningen som öppnar den 9 september på Moderna museet. Jag vet att jag har tjatat förr om Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggrens verk som är ett land, men det är ju så bra!! […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: