Konst i norr från öst

Sunday, October 25th, 2015

Då och då hänger jag i Umeå these days, eftersom jag läser in lite bildlärarbehörighet på Umeå universitet. Det är kul och intressant, om än ganska mycket litteratur… Hur som haver – himla fint att hänga i Umeå, där jag aldrig hade varit innan första campusträffen. När jag var där i slutet av september tipsade min vän Felix om Bildmuseets utställning MIEN MEO MIENG / Samtida konst från Vietnam, så den passade jag på att se.

IMG_2991
Nguyen Tran Nams verk We Never Fell föreställer konstnärens egen familj. Så här skrevs det om verket inför Singapore-biennalen 2013; “These five characters are made to respond to movement when pushed or provoked. In the case that a figure is pushed or shoved, it will bounce back to its original position. The sphere at the bottom of each piece allows it to react this way. Their movement is a testimony to their tenacity, just as the Vietnamese people have dealt with the push of many forces in their country’s history.”

Så här skriver museet om utställningen: “Mien Meo Mieng kan översättas “förvrängningarnas land”. Det krävs försiktighet, eftertanke och förmåga att förvränga för att uttrycka sin åsikt i det vietnamesiska samhället. Ett allvarligt och kritiskt budskap döljs bakom ett till synes oskyldigt och ibland humoristiskt yttrande.”

IMG_2993
Tran Tuan hade gjort många olika varianter av sina jättefingrar, här täckta med metallplattor och små snäckor men det finns andra täckta med benbitar, päls, vackra stenar. Pekfingret är ett viktigt finger, – the trigger finger, berättar konstnären, har i krigstider blivit en kroppsdel som fredsaktivister gjort sig av med för att på så sätt inte behöva skickas ut på fälten – och materialvalen talar om status, estetiken osar överklass. Fingrarna blir snygga, och samtidigt obehagliga.

Jag gillade utställningen massor och var också imponerad av själva Bildmuseet som byggnad och plats. Förutom att husets arkitektur var urtjusig, så ligger det så vackert till där vid universitetets konstnärliga campus, med Umeälven utanför.

IMG_2986
Vackert, det där museet.

One comment on “Konst i norr från öst

  1. […] Så jag har såklart passat på att ta en sväng in på fantastiska Bildmuseet, eventuellt Sveriges vackrast belägna utställningslokal. Dom visar just nu tre olika utställningar; en om dadaism på plan 5, en av Amar Kanwar på plan 3 […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: