Kolla Nypan!

Monday, October 26th, 2015

När jag var i Umeå så ville Felix visa upp en maffig offentlig skulptur i närheten av det konstnärliga campuset. “Absolut!” sa jag och vi traskade iväg mot en gigantisk klädnypa.

IMG_2999

“Nej men!” sa jag innan jag började klättra upp mot nypan, “Det måste ju vara en Claes Oldenburg!” och tänkte på Oldenburgs andra offentliga verk – superförstorade vardagsföremål av olika slag.

Mitt första möte med Oldenburg fick jag faktiskt via en serie – i Brian K. Vaughans The Escapists sitter huvudkaraktärerna i Willards park i Cleveland och diskuterar serieskaperier, med Oldenburg och Coosje van Bruggens massiva Free Stamp bakom sig:
IMG_3006

“Kanske,” sa Felix, “jag minns inte vad konstnären hette men det blev visst ett himla liv när hen fick reda på att Umeå ju var en ganska liten stad, så det var tydligen nära att det inte blev någon nypa.”

Tji fick jag vad det gäller min konstnärsgissning, för nypskulptören heter visst Mehmet Ali Uysal, ser jag nu när jag googlar på’t. Cool var nypan i alla fall, så tur att Umeå fick installera den trots sina nätta 80000 invånare.

11220057_882724945097491_7275618085623255909_n

(Angående inläggsrubriken; ja. I went there. Men jag skriver ju faktiskt på en SN-blogg, så varför skulle jag inte kunna få ordvitsa med hemstaden när det går!?)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: