Om att vara trött och ledsen

Friday, August 4th, 2017

I november förra året så grät jag varje dag. Ibland hemma i Kullans famn, ibland gömd bakom datorskärmen på mitt arbetsrum, ibland på ett vandrarhemsrum i Umeå. Jag grät för att jag inte var en bättre flickvän, inte var en bättre pedagog, inte var en bättre dotter, inte var en bättre konstnär, inte var en bättre student, inte var en bättre kamrat, inte var bättre socialt, inte var bättre intellektuellt, inte var bättre på att dammsuga. Jag grät för att jag blev så trött, så trött på att försöka, när jag ändå inte blev bättre, jag bara glömde saker och tappade bort saker och upprepade saker för tio miljonte gången utan att något egentligen hände. Jag grät för att vi inte hade några pengar, och jag var så trött på att behöva vända på varenda jävla krona. Jag var så trött. Jag ville bara sova. Men jag kunde inte. Om nätterna låg jag vaken och tänkte på allt som skulle hinnas med nästa dag. Jag snittade tre timmar per natt.

I december förra året ringde jag vårdcentralen och frågade vad jag skulle göra. “Jag gråter hela tiden,” sa jag. “Jag kan inte tänka. Jag kan inte minnas. Jag kan inte sova. Jag är så trött.” Dom sa “Vi ställer dig i kö för att träffa en kurator.” Jag tänkte “Bara jag fixar det fram till lovet, så får jag vila då.” En vecka senare grät jag framför en elev, det gick inte att hålla tillbaka, jag kunde inte sluta, jag tänkte “Det här är inte jag” och “Såhär gör inte en lärare” och “Det här är inte ansvarsfullt.” Dagen efter sjukskrev jag mig; “förkylning”. Veckan efter sjukskrev en läkare mig; utmattningsdepression.

Det är typiskt, eller hur, när en läser om vilka som bränns ut?

– Det är den duktiga, ambitiösa kvinnan med drag av perfektionism som drabbas. Hon som vill göra ett strålande jobb och inte säger nej ju fler uppgifter hon får, säger Kristina Glise på Institutet för stressmedicin i Göteborg. x

Jag vill ju bara göra rätt. Jag vill ju bara vara duktig. Jag vill ju bara höra “Vad fint, Caroline!” och “Bra jobbat, Caroline!” men jag är inte den bästa flickvännen och jag är inte den bästa konstnären och jag är inte den bästa läraren och jag är inte den bästa kompisen och det gör så jävla ont med alla dessa misslyckanden och jag vrider ur den sista droppen ur min kropp och mitt psyke och det räcker ändå inte.

Jag har vilat den här våren. Jag har sovit. Jag har pratat mycket, med Kullan och med kuratorn och med kompisar. Vi har pratat om att vara “good enough”, om att inte jämföra sig och om att leva sitt liv efter sin egen kompass och inte efter vad andra har för förväntningar på en. Jag har planterat akleja och stockros och drivit upp zucchini och tomat. Jag och Kullan har målat fasad och knutar och utemöbler och inget är riktigt klart än men allt är good enough. Jag har tecknat och lekt med akvarellådan och med bästa vännens 2-åring. Jag gick tillbaka till jobbet, först på 25% och sedan på halvtid. I maj fyllde jag 30 år. Nu är det augusti och jag vet inte riktigt vad som väntar runt hörnet men jag känner mig klokare, starkare, snällare.

Under våren har jag också på riktigt chockats av hur många som nickar förstående och delat med sig av sina egna erfarenheter av att gå in i den berömda väggen, när jag berättar om hur jag mådde i vintras. Det här är så väldigt vanligt. Vi är så många som är djupt orättvisa mot oss själva. Så om jag fortsätter jobba på att vara snällare mot mig, vill du som läser detta försöka vara snäll mot dig med? Det är både klokt och starkt.


Hej hej här står vi vid vår halvmålade fasad och duger. Foto Johanna Arusell.

2 comments on “Om att vara trött och ledsen

  1. Sofia Lundberg says:

    Kram till dig min vän! Jag har också varit där och kämpar varje dag för att inte hamna där igen…

    • Caroline Näslund says:

      Och kram på dig Sofia! Ja vi är många som trillat dit, jag hade aldrig förstått _hur_ många förrän jag själv gjorde det med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: